In 2014 startte de stad met een specifieke methode om kwetsbare meisjes te begeleiden. De aanpak van een eerste vrouwelijke begeleider levert positieve resultaten op. Ze begeleidde al 71 jonge vrouwen met vragen over hun verdere professionele of schoolloopbaan. Deze aanpak wordt daarom nu verder uitgebreid: er komen drie extra vrouwelijke begeleiders bij, wat het totaal op vier brengt.

 

Jongerenwerkloosheid daalt

In Antwerpen hebben zeventien erkende vluchtelingen een arbeidscontract gekregen. Ze volgden met de nodige steun een opleiding tot poetshulp bij dienstenchequebedrijven. Antwerps schepen voor Werk Marc Van Peel (CD&V) roept onder meer de grafische sector en de bouwsector op ook dergelijke initiatieven te nemen.

 

Op vraag van Vorm DC, het sectoraal vormingsfonds voor de dienstenchequesector, organiseerde onder meer VDAB deze zomer een opleiding tot huishoudhulp voor erkende vluchtelingen.

 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) onderzoekt of brandweerlieden met een sukkelende gezondheid onbeperkt deeltijds kunnen blijven werken. Nu kan dat enkel tot vijf jaar. Het voorstel komt van Antwerps Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V).

 

Metaalrecyclagebedrijf Vermetal uit Schelle vond dankzij Tech-Check een snijbrander. Het bedrijf kon onlangs een jonge Syriër aanwerven met ervaring in het herstellen van vrachtwagens en schepen. Tech-Check is een activeringsproject gesubsidieerd door de stad Antwerpen dat sinds april vorig jaar 53 erkende vluchtelingen screende op hun technische competenties. Het  doel is om  Antwerpse werkgevers sneller aan geschikt technisch personeel te helpen en tegelijk erkende vluchtelingen te activeren. VDAB zet sinds 1 juni het project verder.

 

6 beloftevolle Antwerpse startups en 1 accelerator nemen voor maximum 3 jaar hun intrek in de volledig gerenoveerde voorbouw van de site in de Lange Gasthuisstraat. Om een plaats te bemachtigen in StartupVillage, hebben Playpass, Datylon, EyeSee, Senso2Me, POM en SurveyAnyPlace en de accelerator Netwerk Ondernemen een rigoureuze selectieprocedure doorstaan. De achterbouw van StartupVillage, waar onderzoekscentrum imec, incubator The CoFoundry, startup CityCubes en business- en evenementenlounge De Serre onderdak vinden, opende reeds vorig jaar.

Met de rally willen de stad Antwerpen en VDAB, in dit geval samen met partner IKEA, de jongerenwerkloosheid bestrijden.

 

Tijdens de bedrijfsrally Engage+, georganiseerd door de stad Antwerpen en VDAB in IKEA Wilrijk, lieten 30 jonge werkzoekenden vandaag zien wat ze voor een potentiële werkgever in huis hebben.

 

Daarnaast mag dit ook niet gebruikt worden om te snoeien in de sociale zekerheid, zoals partijen langs rechts willen. Snoeien in de sociale zekerheid om sociale bescherming te vrijwaren, is immers even zinvol als bomen kappen om ruimte te creëren voor zuurstof.