Hoe maken we van Antwerpen een groenere stad? Met die vraag in het achterhoofd gingen we op zoek naar mensen, initiatieven, organisaties die al actief meewerken aan duurzaam leven in Antwerpen. Een van die initiatieven, is de verpakkingsvrije winkel Robuust. Bent u ook begaan met een ecologischer Antwerpen? Schrijf u dan gratis in voor ons stadsatelier op woensdag 11/10.

 

Sinds drie jaar huist vlakbij de Antwerpse Grote Markt de verpakkingsvrije winkel ‘Robuust’. Eigenares Savina Istas licht het concept toe: “Wij bieden voeding en was- en afwasmiddelen aan in bulk. Al onze producten zijn bio. Concreet komen klanten met hun eigen verpakking naar de winkel en vullen hun zak met wat ze exact nodig hebben. Betalen doen ze enkel voor hun goederen: het gewicht van hun verpakking telt niet mee. En het concept slaat aan”, knikt Savina tevreden. “We hebben een bestand van vaste klanten waarop we kunnen rekenen, wat voor een kleine winkel heel belangrijk is. Het loopt voorlopig goed, maar het blijft natuurlijk altijd spannend.”

 

“Na mijn studies verpleegkunde en duurzaamheidswetenschappen had ik tijd om creatief na te denken over mijn mogelijkheden. Ik volgde destijds een paar blogs van mensen die volledig afvalvrij leven en vond dat heel interessant. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat voeding veel impact heeft op het leven en de gezondheid van mensen. Zo ben ik op het idee gekomen om een verpakkingsvrije winkel uit te baten. Maar ik ben ook realistisch: volledig afvalvrij leven is zo goed als onmogelijk in België, zelfs met alle goede wil van de wereld. Het kan natuurlijk altijd beter en dit alvast is een stap in de goede richting.”

 

Mentaliteitswijziging

“Steeds meer mensen gaan bewuster om met voeding en verpakking. Maar er is nog een ruime groeimarge. En ik geloof dat daar een belangrijke rol voor (sociale) media is weggelegd”, meent Savina. “Je moet de macht van communicatie niet onderschatten. Ik ben dan ook blij dat er steeds meer en meer aandacht besteed wordt aan dit onderwerp. Campagnes als ‘Dagen zonder Vlees’ en ‘Dagen zonder Verpakking’ stimuleren mensen om milieubewuster te leven.”

 

Groener en duurzamer Antwerpen?

“Robuust draagt bij tot een groenere stad en wereld door het wegwerken van overbodige verpakkingen en van voedseloverschotten. Ook willen we het verbruik van dierlijke producten terugdringen. Je moet dit concept kaderen in bepaalde mentaliteit: wie bezig is met gezond leven en ecologie, gaat automatisch minder dierlijke producten consumeren.”

 

Maatregelen

“De ban van plastic tasjes in winkels is alvast een goed begin. Daarnaast vind ik dat de overheid de juiste organisaties en bewegingen moet subsidiëren. Maar uiteindelijk zullen de overheid en vooral de grote bedrijven het verschil maken. Grote veranderingen komen immers van bovenaf.”

 

Antwerpen van de toekomst

“Ik hoop dat winkels als Robuust en bij uitbreiding deze levensstijl meer de norm worden dan de bijzonderheid in de toekomst. Het vergt veel onderhoud, maar ik geloof dat je alles in bulk kan aanbieden en dat mensen minder dierlijke producten kunnen consumeren.”