Antwerpenaren kunnen vanaf eind november de urn met de as van hun overleden dierbaren letterlijk aan de Schelde geven. Op de Tavernierkaai is gisteren een speciale plek voor de tewaterlating geopend. Antwerpen is de eerste Vlaamse stad waar dit kan.
22 november 2017

 

Sinds vorig jaar is het mogelijk om de as van overledenen in de Belgische wateren van de Noordzee uit te strooien. Sinds mei van dit jaar zijn er ook asbezorgingen op de Schelde mogelijk vanaf een boot.

 

“Vanaf dat moment wilden veel Antwerpenaren dat op de Schelde doen. Iedereen weet dat onze inwoners een sterke band hebben met hun stroom. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat er nu een plek is waar dat kan”, zegt Caroline Bastiaens (CD&V), schepen voor Erediensten.

 

Er is gekozen voor een plek bij het Loodswezen op het noordelijke deel van de Scheldekaaien. “De site ligt naast het herdenkingsmonument voor gesneuvelde zeelieden, waardoor ze ook een symbolische betekenis heeft. Iedereen, dus ook niet-Antwerpenaren, kan er afscheid nemen”, gaat de schepen verder.

 

Alleen bij hoogwater

Alleen biologisch afbreekbare urnen zijn toegelaten en de tewaterlating kan alleen wanneer het water van de Schelde hoog staat. “Dit is om te voorkomen dat het water te laag staat en de urnen stuk zouden gaan door een te diepe val. Er mogen ook geen bloemstukken of souvenirs blijven liggen. Losse bloemen mogen wel mee in de Schelde worden geworpen. Bloemstukken of plastic bloemen mogen niet in het water worden gegooid”, zegt Caroline Bastiaens.

 

Om de locatie veilig en toegankelijk te maken voor de bezoekers is er op de Tavernierkaai een sober platform aangelegd met een hekwerk dat de aanwezigen van het water scheidt. Er is ook een zitbank neergezet en een informatiebord vertelt waar het platform voor dient.

 

Gedicht te water

Bij wijze van inwijding werd gisteren een enveloppe - dat is een variant op de urn - te water gelaten. Daarin zat een gedicht dat stadsdichter Maarten Inghels speciaal voor deze gelegenheid geschreven heeft.

 

De enveloppe met het gedicht viel met een plons in de Schelde en dreef richting zuiden. In enkele uren zouden de enveloppe en het gedicht al volledig opgegaan zijn in het water.

 

www.antwerpen.be/AfscheidAanDeSchelde

 

Patrick van de perre 

 

Artikel: Gazet van Antwerpen - editie Metropool/Stad, 22 november 2017, pagina 2 - Copyright © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden.