De Antwerpse kerstboomverbranding vond zaterdag plaats op het Frederik Van Eedenplein. “We zetten met respect voor het milieu de traditie verder", vertelt Dirk Vanlommel.
15 januari 2018

 

De spanning is voelbaar wanneer de vuurkunstenaar Stevarius met een resem trucjes dichter en dichter bij de stapel kerstbomen komt. De toeschouwers op het Frederik Van Eedenplein variëren van jong en wild tot oud en wijs, allen houden ze hun adem in wanneer het moment eindelijk daar is. De vlam verspreidt zich snel tussen de dorre sparren die enkele weken uitgedroogd zijn in de woonkamers bij mensen thuis, niet veel later staat de hele boel in lichterlaaie. Een schouwspel, dat is zeker. En wie hier staat, ziet daar natuurlijk geen kwaad in.

 

“Bij de verbranding van hout komt fijn stof vrij, wat een negatief effect heeft op de luchtkwaliteit. Bovendien brengt dit ook gezondheidsrisico's met zich mee”, meldde Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij woensdag in uw krant.

 

“Uiteraard delen we die bezorgdheid”, zegt Dirk Vanlommel, voorzitter van de vzw Linkeroever Leeft, die met Eric Vanelsacker het evenement al elf jaar in samenspraak met de stad organiseert. “We doen het een keer op een jaar, dus de schade blijft beperkt. We hebben in overleg met de stad de hoop kerstbomen kleiner gemaakt. Vroeger was de hoop wel vijf meter hoog, nu ongeveer twee. Het zijn nu drie vrachtwagenleveringen.”

 

“Met respect voor het milieu willen we de traditie op het Van Eedenplein in ere houden”, gaat Vanlommel verder. “Het gaat om het gezamenlijk afsluiten van Winter in Antwerpen met sfeer en licht, om bewoners te verbinden.” Vlak bij het feestelijk vuur staat een podium waarop de band Leftbank Legend het beste van zichzelf geeft. En een kring rode A-tentjes waarin Linkeroeverse verenigingen als de jeugdbewegingen, Kulay en Anneke Mossel drank en spijs aan de man brengen. “Op evenementen als dit komen Antwerpse artiesten aan bod”, vertelt Vanlommel. “En de dertien aanwezige verenigingen van Linkeroever kunnen een centje verdienen. Voor sommigen is het hun jaaromzet.”

 

Andreas Rotty 

Artikel: Gazet van Antwerpen - editie Metropool/Stad, 15 januari  2018, pagina 14 - Copyright © 2018 Concentra. Alle rechten voorbehouden.